Yang Sebenarnya...

Blog ini terhasil tanpa tujuan dan matlamat yang jelas.
Sekadar memenuhi kehendak hati tanpa pertimbangan akal fikiran yang waras.
Tiada apa yang hendak diutarakan, diketengahkan dan dikupas.
sekadar perkongsian apa yang rasa hendak dikongsi...
sekadar luahan apa yang rasa hendak diluah...
sekadar catatan apa yang rasa hendak dicatat...

Wednesday, August 08, 2012

Lagu Alunan Jiwa

Muahaha, mcm tajuk novel. Padahal nk crite pasal perkara biasa je pon..

Sementara menunggu subuh, sesudah imsak, sambil melayan perasaan, telinga disajikan dengan alunan pak cik tua kat masjid tu mengaji membuatkan sesuatu terlintas difikiran aku...

Kalau dengar lagu, especially lagu Team Malaysia kat TV time2 sukan olimpik ni, bersemangat betul aku duk ikut sama menyanyi, siap melekat lagu tu dlm kepala...

Gemuruh suara,
Jadi bangsa Berjaya,
Gemuruh perkasa,
Bawah satu bendera,
Nama kita bina,
Diseluruh benua rasa bangga,
Genggam amanat wira,
Julang panji Malaysia..

Fuhhh, menusuk jiwa, sampai meremang2 bulu roma..

TAPI...

Bila dengar orang mengaji, langsung aku tak dpt nk ikut sama mengalun. Apa nama surah yg sedang dibaca pon aku tak tahu..
Aduhai, malunya aku...

Selalu mulut ni ikut menyanyi bila kedengaran lagu2 feveret, paling tak pon, ikut menyanyi dalam hati. Tapi kenapa aku tak ada surah2 feveret? (Selain surah2 lazim yg budak sekolah rendah pon hafal). Kenapa saat umur aku menginjak 25 ni baru aku terpikir benda ni?
Arghhh, teruknya aku...

Sunggu, aku malu...

Thursday, July 05, 2012

Lelaki Idaman

Disaat semua org dlm rumah ni dah nyenyak tidor, aku masih terkebil2, walaupon didendangkan suara katak bersahutan,dan hujan renyai2. Alhamdulillah, hujan rahmat di malam nisfu syaaban. Malam dah mula menginjak ke pagi, tp mata masih belum mahu lelap. Puas sudah dipaksa, namun masih tetap berdegil. Nak suruh aku buat qiamullail agaknya. ;)
Jadi, sambil golek2 atas katil, fikiran mula la berangan. Berangan yg ntah pa pe. Kalo angan2 mat jenin tu, logik la jugak, ini angan2 yg agak mustahil... Huhuhu...
Malu pulak nk bg tau, muahaha...
Sebenarnya aku dok berangan KALAULAH aku dpt jumpa :
1. Fahrin Ahmad (pelakon tu)
2. Inche Gabbana (tuan blog angel pakai gucci)
Mcm mana ye cara nk ngorat diorg ni? Hahaha, BENGONG... Sape lah aku nk berada disamping diorg... Lain taraf. Org kata tak sekufu...
Mata, cepatlah tidor... Esok nk kene gi sabak bernam... Its gonna be long journey... Huh... Minta2 luck aku dgn tiket baik esok...

Wednesday, July 04, 2012

Saat Genting

Malam ini, malam Nisfu Syaaban, berapa banyak agaknya tercatat amalan berpahala yg dah aku buat untuk tahun ini??? Mcm lebih banyak buat perkara lagha dr yg berfaedah... Huhuhu.. ;(;(;(
Bagi aku Nisfu Syaaban ni boleh diibaratkan sebagai alarm menandakan ramadhan bakal menyusul x lama lg. Time2 ni lah menjadi waktu2 kritikal bg mereka2 yg blom ganti puasa dan juga bg mereka yg obses nk tempah baju raya.Hehehe...
Semoga kita berkesempatan menikmati manisnya ramadhan dan indahnya syawal tahun ini... Harap2 kita dapat mengaut segala anugerah yg bakal dihadiahkan di bulan ramadhan.
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, Ampunkanlah dosa kami, Kurniakanlah kami umur yang panjang, Sentiasa taat kepada perintahMu dan Menjauhi laranganMu, Murahkanlah rezeki kami, Tetapkanlah iman kami, Mudahkanlah urusan kami, Tempatkanlah kami di syurga bersama2 org soleh,dan Jauhkanlah kami dr api neraka. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Sunday, April 15, 2012

Air...

Hari ni sehari aku tak mandi... Muahaha... Masam giler...
Ingat aku saje suka2 ke membiarkan diri aku menyerupai kambing?
(Tapi kadang2 memang pemalas nk mandi pon)
Oh tidak...
Aku tak mandi sbb SYABAS bermasalah... jd bekalan air tak dapat sampai ke paip dlm rumah sewa aku tu... Kepala paip rumah aku tu kering dgn air.
Air yg ada cukup2 untuk perkara2 penting je...
Menginjak waktu asar, paip dah mula menunjukkan tanda2 menggembirakan. Cepat2 aku membersihkan diri. Disebabkan had laju air tu masih sgt kecil, aku amik keputusan tuk tadah je siap2. Takut esok pagi tak gi kerja aku sbb tak bleh mandi.
(Tapi aku terpikir jugak, kalo betol esok tak de air lagi, aku akan mandi kat toilet ofis jer. Muahahaha...)
Rasa mcm rewang lepas kenduri pon ada jugak sbb aku duk membasuh pinggan dlm bilik air. Dah tu, cuma paip dlm bilik air je yg kluar air, terpaksa la...

Saturday, April 14, 2012

Bubur...

Hari ni sorang2 kat rumah, even nk kluar gi bli makanan pon malas. Nk masak pon bukan ada bahan kat peti ais. Tapi setelah dikorek2, ada la jugak serba sedikit bahan yg boleh diproses jd makanan... Nasib baik aku ni tak de masalah dgn makanan. Bak kata org, tolak batu ngan kayu je...
Hah, amik kau... dapat satu mangkuk besar...
Alhamdulillah... kenyang...

Monday, April 02, 2012

Adakah kita bertemu orang yang salah???

Terkadang kita terfikir :

Adakah kita bertemu dengan orang yang salah?

Teman sekerja yang tak 'ngam'?

Kawan - kawan sekolah atau universiti yang tidak boleh nak buat geng study?

Housemate yang menyakitkan hati (sebab tak pandai membasuh pinggan, bercakap menggunakan kata-kata yang pedas, dan sebagainya) ?

Ataupun kekasih yang tiba-tiba dirasakan tak serasi?

(atau mungkin juga adik beradik, keluarga yang kita tidak boleh fahami perangai mereka?)

((ingat, entry ini bukan hanya untuk cinta-cinta sahaja, okey?))

Kerana hakikatnya, kita akan bertemu dengan ramainya manusia yang menjengkelkan hati kita, dan sangat sukar untuk kita bersama dengan mereka.

Pelbagai ragam dan karenah manusia yang dapat kita temui di dunia ini.

Kerana berlainannya manusia itu adalah untuk apa .....

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَـٰكُم مِّن ذَكَرٍ۬ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَـٰكُمۡ شُعُوبً۬ا وَقَبَآٮِٕلَ لِتَعَارَفُوٓاْ‌ۚ إِنَّ أَڪۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَٮٰكُمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ۬
"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." - [Al Hujurat: 13]

Untuk lita'arafu..

Untuk berkenalan. Untuk mengetahui, memaknai manusia lain.

Untuk menyedari betapa beruntungnya kita, mahupun rendahnya kita berbanding manusia lain.

Untuk kita sering berlumba-lumba menggapai taqwa tanpa membeza-bezakan manusia lain.

Namun, tentu kita akan bertemu dengan manusia yang tidak serasi dengan kita serta berlainan segalanya.

Sehingga sekecil-kecil perbezaan kita menjadi besar dan dijadikan hujah untuk menjauhkan diri, apatah lagi terkadang sehingga memutuskan silaturrahim.

Walaupun diri kita dengan dia, satu aqidah, satu kefahaman dan satu cinta pada Allah..

Dan kita bertanya, mengapa diri kita dan dia, begitu jauh sekali?

Di situlah, kita kena sentiasa berusaha untuk mencari titik persamaan...

Kita takkan pernah bertemu dengan orang yang salah.

Takkan!

Kerana Allah telah menakdirkan setiap saat dan inci dalam kehidupan kita.

Setiap takdir itu merupakan satu ketetapan Allah buat kita, merupakan sesuatu yang terbaik buat kita.

Dan setiap manusia yang kita temui itu, tentu memberikan makna sesuatu pada kita.

Walaupun banyaknya kejengkelan hati kita pada dia.

Namun, tentu sebenarnya mereka yang 'salah' itu sendiri banyak mengajar kita: 'akan kekurangan diri kita sendiri.'

Bukankah seorang musuh itu terkadang lebih jujur daripada seorang sahabat sejati, yang dipetik dari kata-kata hikmah Arab.

Setiap jodoh dan pertemuan tentunya telah ditetapkan oleh Allah,

Untuk kita belajar sesuatu darinya.

Tak pernah kita bertemu dengan orang yang salah ... semua yang kita temui adalah stesen-stesen perhentian untuk mengutip hikmah, buat bekalan di dalam perjalanan.

Percayalah, kadang-kadang di awal pertemuan akan banyak berlaku perkelahian, salah faham dan ketidak seragaman.

Namun masa akan mengambil alih, memberi peluang makna kefahaman masuk ke dalam jiwa kita yang jernih.

Kerana kita pada hakikatnya, punya hati yang satu, matlamat yang satu, dan tentu cinta yang satu, hanya kepada Allah.

Ikatan hati manakah lagi yang paling kuat selain dari Allah?

Kerana itu, di setiap perselisihan, mahupun ke tidak serasian, kembalilah semula kepada apa yang akan dapat menyatukan kita.

Itulah dia Allah.

Kerana dihitung perbezaan-bezaan, memang akan semakin menjadikan hati kita jauh.

Namun, those does not matter, sebab Allah sahaja yang membinakan hati kita Insya-Allah.

And He Knows best.

Wallahua'lam.

Bersabar, dan teruslah berdoa.

Allah itu pasti menetapkan sesuatu yang terbaik buat kita, jika kita benar-benar yakin akan Dia..

- Artikel iluvislam.com

Biodata Kolumnis

Nur Aisyah Zainordin merupakan seorang doktor di Royal Alexandra Hospital, Paisley, Scotland. Penulis yang berasal dari Gombak ini merupakan graduan perubatan dari University of Dundee dan kini merupakan Timbalan Presiden Majlis Syura Muslimun cawangan Scotland. Beliau aktif dalam aktiviti dakwah dan kemasyarakatan di United Kingdom dan Ireland.

*****************************************

(copy and paste sbb rasa terkene batang hidung sendiri...)

Sunday, April 01, 2012

Penat...

Seawal jam 7.30 pagi aku dah kluar rumah untuk balik ke Sabak Bernam...
Alhamdulillah, aku dapat tiket BP->KL jam 8.30 am. Apalagi, membuta la aku dalam bas...
Satu perkara yg aku perasan, slama ni, kalau naik bas, memang aku akan tengok kereta lalu lalang. Dulu, setiap lori minyak petronas yg besar2 tu lalu, aku tgk drebar dia sume hensem2. Hahaha.. Kalo yg tak hensem sangat tu pon, still nampak smart. Tapi kali ni, yg aku nampak, abang2 yg tak brapa nk hensem dan buncit. Tapi tak pe bang, abang still smart dgn uniform petronas tu. Hahaha...
AstaghfirullahalA'zim...
Ingatlah Farhana,
wanita yg baik itu adalah yg tidak memandang dan tidak dipandang...
Sukarnyalah menjaga pandanganan ni bila mata tu dah terbiasa meneroka...
Sebelum pukul 1 pm aku dah sampai TBS, bergegas pulak aku amik LRT gi Pudu. Malangnya, tiket ke Sabak dah abis. Rasa mcm nk nangis je time tuh. Aku ni memang slalu tak de luck dgn bas dan tiket. Hadoi. So, aku amik bas gi klang, then tukar bas ke klang central.
Pukul 2.30pm aku sampai klang central, tiket tinggal pukul 5.00pm je. Aduhai, dugaan betol. Tak kesah la, asal bleh sampai. Melahu la aku kat klang central tu lebih 2 jam...
Alhamdulillah, akhirnya selamat jugak sampai rumah kul 7 pm. Dah mcm dari selatan ke utara. Seharianan perjalanan. Ni lah nasib org yg 'cinta' pengangkutan awam... Nasib baik Su'aidah dah tunggu tuk jemput aku. Hehehe, thanks Su'aidah..

Saturday, March 31, 2012

Terbinanya Sebuah Lagi Masjid...

Sedih, semalam tak dapat tgk Sahabat yang disayangi melalui salah satu perkara paling membuat jantung bergerak aktif, -bernikah...
tapi tak pe la, dapat dtg majlis dia pon dah OK...
Tak sangka, dapat jumpa dayah dgn ehan.. dah lama tak jumpa diorg, especially dayah. Dulu kitorg floormate masa first year.
crown Ajai senget. Hehehe...
dengan Dayah yg cantik, putih berseri...
Sekalung TAHNIAH buat sahabat yang dikasihi, Siti Hajar Binti Mohamad Samsudin, kerana telah bergelar seorang Puan. Semoga bakal memperoleh zuriat yang sama-sama berjuang demi agama bukan hanya untuk dunia, malah lebih untuk akhirat...
Terima Kasih Sahabat kerana sudi berusaha untuk mentarbiyahkan aku. Walau ku rasa usahamu belom betul2 berjaya sepenuhnya, namun kau telah menerbitkan kesedaran kepadaku. Walau aku belum mampu menjadi muslimah sepertimu, namun InsyaAllah aku mempunyai cita-cita ke arah itu...
Semoga kau sentiasa berbahagia sahabat...
Perkenalkan, ini emak aku ye...
Balik dari jemputan, kitorg try masak laksam. First time buat, menjadi la jugak walau tak mcm org jual.. Meriah betol bila mak cik-mak cik aku join menggulung tepung tuk laksam tuh...

Friday, March 30, 2012

Balik Kampung...

Huh... Tiket dari sabak ke KL habis hari ni... Rupanya dari smalam dah habis.. Nasib baik aku dah bli dari hari rabu siap2. Dari KL ke batu pahat pon full. Aku sampai KL kul 1 pm, konon nk amik bas BP kul 2 pm, tp aku dapat tiket kul 3 pm... Apalagi, lepak la aku kat TBS tu tgk tv sambil mengunyah cikedis. Dah buat mcm rumah sendiri...

Thursday, March 29, 2012

Denda

Hari ni aku sorang jaga kelas. Sebab kak Na ada lawatan gi tgk ofis Upin Ipin. Memang dah plan tuk buat kuiz dgn update folio pelajar je... Tapi ada pulak student yg still degil. Dah pesan datang kelas tak bleh pakai jeans, masih pakai lagi. Takkan nk halau tak bagi amik kuiz plak kan, so, dendanya, pakai kain pelekat... Jangan ditanya kat mana aku dapat kain pelekat tu. huhuhu. En Taib, sorry, saya pinjam kain Encik tanpa kebenaran.

Ketentuan

Setiap yg berlaku pasti ada hikmah disebaliknya...

Allah SWT itu sentiasa

memberikan yang terbaik!

“Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.”
Surah Asy-Syu’ara ayat 30.

Wednesday, March 28, 2012

Maggi Soley-soley

Dua hari lepas, ulang tayang mononton hantu kak limah balik rumah...
Memang bawak pengaruh betol lah hantu kak limah ni. Dah lama aku tak pekena megi. Lepas tgk si johan makan megi time pasang lagu soley2 tu, terus rasa teringin bebenor nak makan megi. So, semalam kitorg masak megi...
Pergh.. nikmat btol makan benda tak sihat nih... Megi yg dimasak bersama bawang, telur dan kobis betol2 buat aku lepak kekenyangan. hahaha...
Syukur Ya Allah di atas nikmat yg Kau curahkan...

Monday, March 26, 2012

Kisah Hujung Minggu

Ini antara pengalaman berharga dalam dunia masakan. Hahaha...
Jumaat lepas aku dgn Su'aidah cuba2 buat kuih cek mek molek. Ye lah, resepinya mcm simple, dan bahan nya pon mudah dicari. Malangnya, adunan yg kitorg uli tu tak menjadi. Campuran tepung dan keledek sgt melekit sampai susah nk dibentuk. Last2 aku goreng je bulat2 mcm cokodok, pastu aku sira dgn air gula... Nasib baik rasa adunan tepung tu sedap, jd still boleh dimakan la. Tak de la masuk tong samapah. Rugi tu...
Keledek yg kitorg guna...

Ini gambar dari google ye...



Hari sabtu aku kene dtg ofis sbb ganti suhalil jadi penyelaras kursus pendek. Megat pulak turun sabak, so, su'aidah masak sorang2 pagi tu. Sedapnya nasi lemak sambal sotong dgn ayam goreng yang su'aidah masak. Aku provide tempat and cuci tangan tuk makan je. hahaha. Kitorg makan dalam ofis aku. Thanks ye Su'aidah...

Hari ahad ikut kak umi gi teluk intan. Faz pon ikut skali. Kak umi nk cari kasut utk gi induksi dgn barang dapur. First time tgk menara condong dpn mata. Jakun... hahah. Tapi tak de la gi melawat menara tu dekat2. Just makan kat medan selera sebelah menara condong tu je. Tengah hari, panas lagi nk berekriasi kat situ...

Tuesday, March 20, 2012

Hari Keluarga SKS

Senior2 lecturer kata, SKS dah lama x buat family day. Aku ni kira beruntung la sbb kontrak aku yg sebulan ni kebetulan kene dgn tarikh family day diorg... Dan kebetulan lg, tempat family day kali ni adalah tempat di mana aku membesar. Tempat aku bermukim dari darjah 4 sampai tingkatan 2.
Tapi pergi sana cuma satu malam je, jd x banyak aktiviti.
Sampai2 terus check in, rehat2. Petang sket buat aktiviti pantai. Malam makan ramai2 & tukar2 hadiah. Untuk first time ni, OK la. Perancangan pon main terjah je. Lain kali bleh diperbaiki lagi..
Sementara tunggu En Hamdi sampai, snap2 dulu kat waterfront sabak.
Ber'background'kan apartmen tempat kitorg bermalam..
Teman sebilik masa kat PD...

Friday, March 16, 2012

Jumaat yang panjang

Hoorey... Hari ni aku x kerja... TAPI...
Huhuhu, sedey sbb x de gaji. Biasa la, gaji ikut hari bekerja, x kerja, x de la gaji...
Tak pe la, lgpon aku still x sihat. Jd x de la aku dtg ofis makan gaji buta.
Su'aidah kata aku mengigau sepanjang malam. Tapi aku rasa aku lena je.
Sampai takut dia. Hahaha. Kesian... Maafkan saya cik Su'aidah, saya x sengaja...
Apa yg aku buat sepanjang hari??? Apalagi, tido la.
Beres je hal2 surirumahtangga, lepak2 tgk TV sambil lelap mata. Nak packing tuk esok gi PD pon malas.
Siang dah banyak tido, malam susah plak nk tido. Disebabkan weekend ni akan sangat penat, so iron baju siap2 tuk next week.
Hehehe...
Terasa mcm nk kerja kat kedai dobi... =p
cuba kira brapa pasang aku iron... (-,-)v

Thursday, March 15, 2012

Analogi Cahaya Matahari dan Planet

Hehehe, post hari ni copy paste je. Puisinya mcm best, tu yg rasa nk simpan kat sini...
Jumpa kat Facebook "Abdul Razak Johan"<-- aku x kenal pon dia ni sape...
PUISI DARI SUAMI KEPADA ISTERI...
Isteriku,
jika engkau bumi, akulah matahari.
Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku..
Ingatlah bahtera yg kita kayuh, begitu penuh riak gelombang.
Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa akan silauan ku.
Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,
malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.
Lalu......
Relakanlah aku menyinari planet lain, menyampaikan faedah adanya aku,
kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan di planet lain...

BALASAN PUISI DARI ISTERI
Suamiku,
andai kau memang mentari, sang surya yang memberi cahaya,
aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet
yang telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu dan....akupun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu...

AKAN TETAPI....
Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja,
jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!!
Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi.
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita,
di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti...
Cuba lihat siapa dirimu...

MATAHARI atau lilin ?
atau jangan-jangan cuma mancis saja!!!!!

Oh, please lah....!!!
NAK KAWIN LAIN KONON!!!

Wednesday, March 14, 2012

Not Very Well

Aduhai...
Kenapalah time2 ni selsema ni nk dtg. Dgn tekak perit, hingus meleleh, kepala pusing, badan mcm seram sejuk... Nak buat kerja pon x selesa.
Moga aku dpt bertahan untuk hari ini dan seterusnya... Baru hari ketiga, tp dah x sihat.
Sebenarnya skarg tgh menjalankan misi mengganti puasa dgn Su'aidah. Sambil2 tu, diet2 la jugak kot2 bleh kurus. <-- angan2 yg diharap jd kenyataan. Hahaha...

Monday, March 12, 2012

Cuti Hujung Minggu

Cuti weekend semalam balik rumah su'aidah kat telok panglima garang. Aku memang slalu balik rumah dia. Dah jd mcm rumah kedua. Dapat jumpa Umar Sa'id yg sgt comel.Tak sangka dapat jumpa Wa. Kitorg bukan kenal sgt pon, tp dulu kitorg pernah survive kat Sabah sama2.
Hari ahad hari untuk mengukur tanah. Su'aidah & Megat bawak aku gi Taman Botani Putrajaya.
Payung tu hiasan je ye. Hari x ujan pon. hahaha
Berlakon je tu. Hahaha
Alololo....
Sedondon...

Thursday, March 08, 2012

Masa

Dah lebih seminggu rupanya kembali ke Sabak Bernam.
Mula bekerja 5 Mac lepas. Sesi lepas, aku tolong Su'aidah, sesi kali ni aku tolong kak Na and Daus... Tapi aku still je duk menyibuk kat ofis Su'aidah. Hehehe
Buat masa ni aku kene sort dokumen untuk fail pelajar sesi lepas untuk MQA. Rasa mcm cepat je masa berlalu. Tak siap2 lagi men'sort'ing.

Al-’Asr 103: (1-3)
[1]
Demi Masa!
[2]
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian
[3]
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Apa je lah yg aku dah buat seminggu lebih ni...
Yang pasti, tabiat masak2 kat rumah dah terbawa-bawa sampai ke Sabak atas dorongan Su'aidah. Ada je projek nk dibuat. Tapi biasanya Su'aidah la yg masak, aku tukang makan je. Hehehe
Yang ni Set Makan TengahHari sempena meraikan kedatangan aku.
Hahaha, perasan =p
Mihun ni Su'aidah masak sbb kelaparan sebab seharian kat ofis x makan.
Kentang ni first time buat ikut resepi dalam MyResepi.
Senang je, bawak bekal sarapan kat ofis
Puding Kastard Jagung ni pon buat bwk sarapan kat ofis.
Menghabiskan stok jagung kat rumah.
Yang ni projek mega. Hehehe.
Setelah sekian lama nk buat, akhirnya tercapai jugak cita2 yg satu ni.
Ini adalah bancuhan kastard utk layer yg tengah...Puding triffle. Yeay..
Orang makan desert ni dalam cup dgn sudu,
tp kitorg gatal nk kluarkan dari bekasnya.
Cantikkan...

Blog ni bukan blog resepi, tapi asyik post pasal makanan je. Hehehe

Monday, March 05, 2012

Tikus

Antara makhluk ciptaan Allah yang buat aku geli-geleman, TIKUS...
Hari jumaat lepas, baru perasan ada sekor yang sesat buat sarang dalam laci barang Su'aidah.
Perghhh... menjerit-jerit kitorg hunting tikus tu. Tikusnya x de la besar sgt, lebih kurang saiz genggaman tangan aku je. Nak bunuh masing2 takut and geli, so the plan is, tekup je dgn baldi. Berpeluh2 kitorg cuba nk tangkap. Akhirnya dia kluar dari rumah tu melalui celah sliding door.
Makin berdecit-decit tikus tu lari, makin kuat kitorg terjerit2. Malangnya tak de sape pon jiran2 yang datang ketuk pintu tanya kenapa. Kot2 kitorg teriak kuat2, ada la yg nk datang tolong. Muahahaha...
Macam mana tikus tu bleh masuk dalam laci yg rapat tu masih dalam siasatan dan blom dapat dikenalpasti. Tikus tu sekadar memberi petunjuk kehadirannya dengan meninggalkan najis berupa cecair dan ketulan2 yg kurang menyenangkan. Risau jugak kalau2 tikus tu bawak virus atau bakteria yang boleh bawa penyakit... Alhamdulillah, setakat ni tak de lagi perkara2 tak diingini berlaku...
Ini bukan gambar tikus yang masuk rumah ktorg tu ye.
Gambar ni En.Google yang bagi.
Tak kuasa aku nk snap gambar time kritikal cam tu.

Tuesday, February 28, 2012

Kuih Lagi

Hari ni main masak2 lagi. Mak aku suruh buat kek gula hangus tu lagi. Tapi kali ni aku kurangkan gula dan susu pekat. Dan juga lapik kertas kat loyang.
Hmmmm, hari ni nasib kurang baik. Keknya OK, tp x segebu yang sebelum ni. Keras sikit, tp rasa pon boleh la, kurang manis. hehehe..
Petangnya pula, kita org buat kuih lg..... erm... x tau nama melayunya apa, tp kt org banjar kat sini panggil kuih tetuli. Kuih ni biasanya org banjar je yg buat... Senang je bahannya. Telur, santan, tepung, garam secukup rasa dgn gula untuk sira. Mak aku buat untuk bekal diorg pergi kelantan. Hantar adik aku sambung degree kat UiTM Machang.
Pagi tadi Su'aidah call. Diorg suruh aku kerja lagi kat KKSB. Tak dapat la ikut ke Kelantan. Esok akan ke Sabak Bernam... Yeay...
Baru keluar dari oven
Bila dah lapik kertas, senang nk kluar dari loyang
Tapi malangnya, kek tu melekat kat kertas.
Jenuh nk mengopek kertas tuh..
Inilah hasilnya. Suka tengok sarangnya menjadi. Hehehe
Ni pulak, projek kuih TETULI
Mula2 canai doh...
Potong panjang2.
Bentukkan jadi gelung2.
Kalo ikut cara nenek sedara aku time malas, tak payah pon bentuk2 ni.
Biar je panjang2.
Goreng kuih tadi
Ni hasil dah siap goreng
Pastu sira dengan air gula mcm buat kuih keria.
Dah siap...