Yang Sebenarnya...

Blog ini terhasil tanpa tujuan dan matlamat yang jelas.
Sekadar memenuhi kehendak hati tanpa pertimbangan akal fikiran yang waras.
Tiada apa yang hendak diutarakan, diketengahkan dan dikupas.
sekadar perkongsian apa yang rasa hendak dikongsi...
sekadar luahan apa yang rasa hendak diluah...
sekadar catatan apa yang rasa hendak dicatat...

Saturday, March 29, 2014

Heartbreaking...

Menonton klip video 'Lensa Tragedi MH370' TV1..
Allah Allah Allah.. Berjujuran air mata..
Bantulah kami ya Allah.. Tunjukkan kuasaMu pada mereka yang tidak mahu mempercaya kewujudanMu..

Andai benar ia berakhir di lautan hindi, aku sangat berharap MH370 masih dalam bentuk asal beserta isi muatannya, muncul sempurna dibuai ombak, dengan kuasa Allah, terdamparlah ia di hamparan pantai..

Sunday, March 23, 2014

Gara-gara selsema...

Semalam, ingat nk mengayuh beskal, tp bila petang menyapa, malas la pula..
Hari ni memang rasa nk rest kat rumah je sambil2 mengikuti berita kapal terbang hilang, tapi menjelang tgh hr, tekak rasa x best. Macam nk selsema je ni.. Arghhh, x suka..
X bleh jd, ptg ni kene kayuh beskal jugak, bg kluar peluh, biar sihat sikit..
Pastu singgah kedai bli 100+, kot bleh ilang selsema, sebab aku memang x kan telan panadol.
Hadoi.. Dah lama x cycling, ketar lutut mengayuh. Tu blum sakit bontot sebab sejam duk kat seat beskal yg x berapa nk ada kusyen.
Malangnya, lepas mghrib, hidung dah mula srooot sroot..
Nak buat mcm mana ni.. Esok dah start cuti sekolah, kene keje overtime..
Elok je nk masuk tidur, baru teringat, stok aiskrim vanilla ada lg sket..
Moga2 askem ni boleh jd penawar mcm selalu..

p/s: #prayforMH370

Sunday, March 16, 2014

Berangan overdose.

Arghhh.. Kenapalah malam ni boleh terbaca Tas Merah Jambu..
Kan dah x boleh tidur. Mood berangan jadi overdose.
Padahal dah sedia maklum, kalo baca novel2 Syud, mesti otak duk bayang perkara sweet2 je..
Ok.. Nnt jgn lupa cari lagu Katon Bagaskara -Selembut Awan

Saturday, September 28, 2013

[ilmu] Ladies Period Caution

It has been a traditional theory that ladies are not suppose to wash their hair during their period.
But there are no solutions to the question why?

The victim will only realise at their later stage of their life, facing the symptoms of breast and ovary cancer.

Today ladies still wash their hair during their period with the thinking that they will be safe if they blow dry their hair. But this will not prevent them from getting the cancer. Please read the article below:

A well known Taiwanese medical professor specialise in cancer research based in a Japanese university did a survey on 30,000 pre cancer patients.
She found these patients are very choosy in their food, wash their hair during their period and carry heavy object and drink cold drinks. This will cause the incomplete of ovulation and the remaining menses will turn
into toxic and the imbalance of hormone will lead to ovary and breast cancer.

During the research she found the method of prevention to these cancer.
The secrets are;
One must change their lifestyle and eating habits.
Do not wash our hair while having period, do not wash your hair just for the cooling effect and contraction of ovary.
Excessive bleeding must be investigated by a gynae.
No cold drinks.
If you feel drowsy, breast expansion and constipation, these are the early symptom of ovary or breast cancer.

To prevent use:
Black sugar
Chinese lotus (leng ngau)
Carrot and Barley
Boil to soup and drink. This is the best prevention.

~copy & paste~

Thursday, September 26, 2013

[ilmu] 22 Sebab Malaikat Rahmat tidak akan memasuki rumah anda....

22 Sebab Malaikat Rahmat tidak akan memasuki rumah anda....

1-Rumah orang yang memutuskan hubungan Silatul Rahim.
2-Rumah orang yang memakan harta anak yatim secara haram.
3-Rumah yang memelihara anjing.
4-Rumah yang banyak menyimpan gambar yang mencerca Para Sahabat Nabi, orang yang telah mati dan sebagainya.
5-Rumah yang mengumandangkan nyanyian yang memuja selain daripada Allah SWT.
6- Rumah yang sering meninggikan suara.
7- Rumah yang didiami mereka yang syirik kepada Allah SWT seperti tukang tilik, ahli syihir dan nujum.
8-Rumah yang menggunakan perhiasan daripada emas seperti pinggan dan mangkuk daripada emas.
9- Rumah yang makan makanan yang berbau seperti bauan rokok, perokok, penagih dadah .
10- Rumah yang didiami mereka yang sentiasa bergelombang dengan maksiat.
11- Rumah yang didiami mereka yang melakukan dosa-dosa besar.
12-Rumah yang didiami mereka yang derhaka kepada kedua ibu bapa. 
13- Rumah pemakan riba,intres.
14-Rumah yang mengamalkan budaya syaitan seperti kumpulan rock. 
15- Rumah yang memiliki patung-patung.
16-Rumah yang memiliki loceng seperti loceng gereja.
17- Rumah yang didiami peminum arak.
18- Rumah yang mempercayai tukang tilik.
19- Rumah yang didiami mereka yang mendapat laknat Allah SWT, pemakan rasuah, pemberi rasuah dan mereka yang mengubah kejadian Allah SWT seperti wanita yang mencukur bulu kening, wanita yang memakai gelang atau rantai di kaki.
20- Rumah yang didiami mereka yang berhadas besar tanpa mandi Janabah/Junub. 21- Rumah yang melakukan pembaziran ( berhias dengan berlebihan ).
22- Rumah yang melakukan maksiat di dalamnya.