Yang Sebenarnya...

Blog ini terhasil tanpa tujuan dan matlamat yang jelas.
Sekadar memenuhi kehendak hati tanpa pertimbangan akal fikiran yang waras.
Tiada apa yang hendak diutarakan, diketengahkan dan dikupas.
sekadar perkongsian apa yang rasa hendak dikongsi...
sekadar luahan apa yang rasa hendak diluah...
sekadar catatan apa yang rasa hendak dicatat...

Friday, January 29, 2010

Keputusan PRK 2009/2010 UTM

Bahang PilihanRaya Kampus dah semakin sirna....
Tahniah buat semua calon2 yang bertanding kerana berani mencuba utk membawa suara mahasiswa...

Keputusan Pilihanraya Kampus:
Pemilihan Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Teknologi Malaysia 2009/2010

Kerusi Umum:

1. Muhammad Zaki Bin Omar - 7837
2. Nor Amanina Binti Ab Rahim - 7335
3. Mohd Rozi Bin Harun - 6778
4. Muhammad Miqdad Bin Che Mohd Rozi - 6360
5. Nur Syazana Binti Azahar - 5992
6. Ahmat Rajab Bin Khairul Yusri - 5899
7. Muhammad Uzair Bin Azizan - 5739
8. Farah Hanim Mohd Dexter Howell - 5729
9. Yin Leang Huat - 5659
10. Siti Mariam Abdul Lathiff - 5655

Kerusi Fakulti:

Fakulti Alam Bina:
1. Nurfatin Aqilah Binti Mohd Yusof -547
2. Noor Aimran Bin Samsudin - 503
3. Mohd Ainuddin Bin Khairuddin - 403

Fakulti Biosains Dan Biokejuruteraan:
1. Iezzat Emeer Bin Affandi - 189
2. Nor Hafiza Binti Omar - 183
3. Khairina 'Izzati Binti Amir Hussain - 149

Fakulti Kejuruteraan Awam:
1. Siti Amirah Binti Basirun - 683
3. Nurulhayati Bte Md Yusoff - 645
2. Mohd Affendi Bin Ismail - 621

Fakulti Kejuruteraan Bioperubatan dan Sains Kesihatan:
1. Ng Ken Hoo (menang tanpa bertanding)
2. Jihan Atikah Binti Md Jalani (menang tanpa bertanding)
3. Nazirahhanim Binti Sharipudin (menang tanpa bertanding)

Fakulti Kejuruteraan Elektrik:
1. Nur Azim Fahada Bin Ahmad - 870
2. Ku Abd Muhyi Bin Ku Abd Hamid - 841
3. Umi Kalsom Binti Mohamad Yusof - 633

Fakulti Kejuruteraan Kimia dan Kejuruteraan Sumber Asli:
1. Izam Ikhwan Bin Kamaruddin - 918
2. Nor Aida Binti Yusoff - 713
3. Ahmad Syairazi Bin Rasid - 653

Fakulti Kejuruteraan Mekanikal:
1. Muhammed Amirul Asyraf bin Hasnan - 822
2. Mohd Fadzli Bin Ismail - 818
3. Nurul Fatiha Binti Mesbah - 805

Fakulti Kejuruteraan dan Sains Geoinformasi:
1. Wan Ahmad Hazwan Bin Wan Daud - 545
2. Nur Syahida Binti Anuar - 472
3. Chew Jian Long - 467

Fakulti Pendidikan:
1. Mohd Sharhan Bin Abu Bakar - 636
2. Anis Bin Abd Wahab - 622
3. Ummu Sulaim Binti Osman - 542

Fakulti Pengurusan dan Pembangunan Sumber Manusia:
1. Berlina Dolores Doyou - 885
2. Mohd Hazizi Bin Ishak - 644
3. Loke Wei Kit - 458

Fakulti Sains:
1. Nurul Khalida Binti Hidzir - 772
2. Iskandar Zulkarnain Bin Mohamad Idris - 744
3. Lee Wei Bin - 540

Fakulti Sains Komputer dan Sistem Maklumat:
1. Mohamad Ariff Bin Makhfudz - 534
2. Nur Aqilah Binti Sabri - 529
3. Chaw Sau Shen - 463

Kampus UTMKL
5 Orang calon bebas telah menang tanpa bertanding

Wednesday, January 27, 2010

Puding Karamel~

INI KISAH KAMI BERTIGA~ =)
(farhana,sabrina,su'aidah)

Cerita ni berlaku tanggal 16 januari 2010...
Dah namanya manusia, tak kan lepas dari menginginkan sesuatu... termasuklah juga kami...
Nak dijadikan cerita, keinginan kami adalah:
Puding Karamel...(susah nak jumpa tu... kalo ada kat bazar ramadhan tu pun, mahal...)

Jd setelah berbincang, ktorg yg sedang berada di UTM kampus Skudai ni pun mencapai kata sepakat nak buat puding karamel tu nun di pedalaman daerah Batu Pahat, poskodnya 83400. Nak tau kat mana? Kat rumah saya lah, Kg Parit Bangas, Seri Medan~
Naik apa? Naik baby kesayangan Su'aidah WTD4501...

Lalu Air Hitam, singgah jap bli kerepek dgn buah sket. Buat buah tangan tuk nenek su'aidah. Sbb ktorg melawat nenek Su'aidah yg duk kat Parit Raja. Sempat la makan tgh hari dgn solat Zohor kat sana. Sebelum sampai rumah, singgah Carefour BP, bli barg nak wat puding dgn aiskrim wat pencuci mulut...Su'aidah blanja 2 mangkuk besar aiskrim~ Best2... tengkiu Su'aidah...

Sampai rumah dlm pukul 4.30 ptg, rehat2 dulu...
Lepas Maghrib, bermulah operasi kami...

Ini bahan2 yg ktorg guna nak wat pudingnya:
400 ml susu segar
5 sudu besar gula halus
3 biji telur - suhu bilik
2 biji kuning telur - suhu bilik
2-3 titik esen vanila

utk karamel, cuma guna:
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

1. Mula2 buat adunan puding. Masukkan telur and kuning telur. Then masukkan gula sedikit demi sedikit, kacau sampai sebati,pelan2 tau dgn lemah lembut, jgn sampai berbuih. Ok, dah siap letak tepi dulu...

2. Seterusnya, panaskan susu dan esen vanila +- 60 drjah celcius. Jgn sampai mendidih. Then, matikan api.

3. Kemudian, dgn menggunakan penapis, tuang adunan telur yg dah siap td sedikit demi sedikit ke dlm susu yg masih panas. Kacau sampai sebati. Ok, dah siap letak tepi...

4. Sediakan tempat utk mengukus. Dah bleh mula panaskan air tuk mengukus. Pastikan pengukusnya berada dalam keadaan baik ye, jgn jd macam kt org.
Baru je my mum puji2 pengukus tu dah banyak berbakti. Sampai kemek2. 20 tahun family kt org guna pengukus yg sama. Tup tup, tiba2 malam tu, time kt org nak guna, dia bleh bocor pulak. Nasib baik ada inisiatif lain utk mengukus....

5. Skarg nak buat karamelnya pulak. Masukkan gula dan 1 sudu air dalam periuk kecik dan panaskan, bila perang, masukkan lagi 1 sudu air. Dah cair semua, tutup api, masukkan dalam loyang.

6. Pastu, amik adunan puding td, tapis dan tuang dalam loyang yang ada karamel.

7. Kukus dgn api sederhana selama +- 30 min.


Bila dah sejuk, puding yg dah siap dikukus tu nak kene terbalikkan. Jd amik la apa2 bekas tuk terbalikkan puding tu.







Huahuahua... Failed~
Loyang yg ktorg guna nak kukus tinggi sgt, jd pudingnya rosak masa diterbalikkan. Tak pe2, walaupun rupa telah rosak,tp rasa tetap tak terjejas...









Inilah dia hasilnya. Sedia utk dimakan.... Nyum nyum~

Tuesday, January 19, 2010

Kucing...

Dipetik dari Wikipedia Bahasa Melayu;
Kucing dikenali sebagai mamalia karnivor kecil dari subspesis Felis silvestris catus. Ia adalah keturunan kucing liar Afrika, Felis silvestris lybica dan mungkin dijinakkan 3,500 tahun dahulu di zaman Mesir purba, di mana ia digunakan untuk menjaga simpanan bijirin daripada tikus dan roden yang lain. Hari ini kucing merupakan salah satu daripada haiwan belaan rumah yang paling terkenal di dunia.

Kucing yang keturunannya berdaftar secara rasmi dipanggil kucing baka, kucing baka tulen atau kucing pertunjukan. Kucing baka tulen adalah kurang dari satu peratus daripada keseluruhan populasi kucing; kucing yang mempunyai baka campuran dirujuk sebagai bulu-panjang bela jinak dan bulu-pendek bela jinak.

Terdapat pelbagai baka kucing domestik, ada yang tidak berbulu ataupun ekor, dan mereka wujud dalam beraneka warna yang berlainan dan ada juga mempunyai banyak warna. Mereka adalah pemangsa yang mahir dan diketahui bahawa mereka memburu lebih dari seribu spesies haiwan lain sebagai makanan. Mereka juga haiwan yang pintar dan ada yang berkebolehan untuk menggunakan mekanisma ringkas seperti tuil pintu atau tandas manusia.

Mereka berhubung dengan mengiau ("meow"/"miaou"), mengeluarkan bunyi 'purrr', berdesis dan juga isyarat anggota. Kucing boleh dikatakan baru lagi dijinakkan, oleh itu kucing juga boleh hidup di kawasan liar dan selalunya mereka akan membentuk satu koloni kecil.

Saya bukanlah peminat kucing, tp sy tau, ramai manusia kat muka bumi ni gembira dan teruja bila nampak kucing, lagi2 kalau kucing tu comel. Tak kurang juga ada segelintir manusia yang tidak suka dgn kucing, pantang nampak je, trus rasa nak tibai dgn penyapu. Walaupun sy tak brapa suka dgn kucing, tp tak de la sy tibai kucing tu separuh mati. Paling teruk pun saya halau guna kaki sambil mulut bunyi "syuh..syuh..syuh" (bukan menendang ye...)

Saya ada seorang rum8. Nama rum8 sy Siti Hajar a.k.a Ajai...
Pada suatu hari, semasa Ajai ingin pulang ke bilik setelah selasai membeli makanan di arked bernama Cengal, tiba2 dia didatangi seekor anak kucing yang mengiau ingin mengikutnya pulang. Ajai bertanya2 mereka2 yang berada di arked, siapakah pemilik kucing tersebut, malangnya tiada seorang pon yang mengaku. Oleh itu Ajai mengambil keputusan membawa kucing itu pulang ke bilik dan meninggalkan nomor teleponnya pada peniaga di arked kerana dia fikir kemungkinan jika tuan kucing tersebut mencarinya, maka mudah untuk Ajai dihubungi.
2-3 hari telah berlalu, namun tiada panggilan telepon drpd sesiapa yg ingin menuntut kucing tersebut, maka Ajai pun menamakan kucing itu Jojy.Bermulalah hidup Ajai dan Jojy sebagai sebuah keluarga. Oleh kerana Ajai sgt menyayagi Jojy, dia mahu Jojy hidup dgn selesa dan cukup segala keperluan, maka dia meminta pertolongan Alongnya untuk membawa Jojy pulang ke rumah. Di rumah, Jojy dibelai dan dilayan penuh kasih sayang oleh seluruh ahli keluarga termasuklah mereka2 yang bertandang ke rumah mereka. Jojy diberikan sebuah rumah yg ditempah khas oleh ayah Ajai untuknya dan makanan2 yg berkhasiat yg disediakan oleh mama Ajai cthnya spt ikan tongkol kukus.

Ku sangka panas hingga ke ptg, rupanya hujan di tgh hr....
Setelah beberapa bulan, Jojy yg dianggap teman dikala susah dan senang, teman dikala riang dan gundah, teman dikala tenang dan resah telah pergi meninggalkan dunia...
Pemergiannya ditangisi... mereka2 yg pernah mengenali Jojy juga turut merasai kesedihan pemergiannya... Jojy mati setelah menderita akibat disembur bisa oleh ular. Terdapat bhgn pd badannya yg bertukar menjadi kehitaman akibat terkena bisa ular tersebut...
Maka, tamatlah riwayat seekor Jojy tanpa sempat meninggalkan waris...

Thursday, January 07, 2010

Hujan dan Haikal

Dah lama rasanya tak keluar beriadah dengan teman2. Selalunya, setiap petang, kalau malas nak jogging, saya akan jalan2 cuci mata. Plan nak main badminton pun asyik tergendala. Lately, petang2 asyik hujan je...Kalau tak silap, dah seminggu tak keluar petang sebab cuaca tak mengizinkan.

Ada satu hari tu, kita orang dah siap2 nak jogging, elok2 nak keluar dari blok, tetiba hujan la pulak.Tapi tak lebat sangat. Apalagi, inilah peluang yang ditunggu2. Dah alang2 siap tu, kt org truskan jugak.Tp ktorg tak jog la, just jalan dgn laju. Macam lumba jalan kaki tu. Yea yea, dapat main ujan, tp tak de la basah kuyup pon, ujannya mcm nak tak nak je turun. Dah lama ngidam nak main ujan =) tapi segan la kalo sorg2.
Lain pulak cerita kalo saya tgh cuti. Kalo kat rumah, saya dengan adik saya yang bongsu memang suka main ujan. Siap amik syampu lagi.Dia macam buat iklan syampu pulak kat depan umah time2 ujan. Tp kalo ujan betul2 lebat la. Kalo takat ujan sket2 ni, nak basuh rambut pun tak cukup air...
Tapi tu sume dah berlalu... sekarang adik saya dah tak bleh main ujan lagi, mak saya tak bagi. Jd saya pon tak de teman nak menguyupkan diri. Semenjak dia patah tangan akibat jatuh basikal, dia tak bleh main lasak2. Takut kalo patah untuk kali kedua, nnt doktor marah =(

Doktor bagi cuti sekolah sebulan, tapi dia dapat cuti 2 bulan sebab time tu memang dah dekat nak cuti sekolah. Time patah tangan tu member2 dia sibuk duk exam, dia duk umah jer. Nasib baik baru darjah satu, jd cikgu dia kata tak pe kalo tak amik exam, cuma dia tak boleh naik kelas. Duk je la kat kelas corot tu... Sekarang dia darjah 2, tangan pon dah OK. Cuma kadang2 gi hospital tuk terapi supaya tangan dia kuat sket.

Wednesday, January 06, 2010

Macam-Macam Ragam

Entry ni saya copy and paste sebab saya suka... =)

Bila boss tiada di pejabat :

Bila boss panggil :

Bila kena hadiri mesyuarat :

Bila waktu rehat :

Bila dapat projek baru dari boss :

Bila tengah cari idea untuk projek baru :

Bila projek yang boss bagi susah nak buat :

Bila otak jam... :


Bila 'client' banyak songeh dan berlagak pandai :

Bila 'client' tukar fikiran saat akhir :

Bila boss suruh kerja lebih masa (OT) :

Boss suruh datang pejabat waktu cuti ada projek 'urgent' :

Bila dah terbuat silap pada projek yang boss bagi :

Bila projek disiapkan dengan jayanya :

Bila projek gagal :

Bila dapat gaji : HAPPENING!!!

Yang ni pulak, senaman....

Hanya amik masa 7 minit untuk buat

senaman ringan ini..

ikut la arahan ni betul2...




ni ala taichi sikit la...
sebagai intro dan warming up..



tiru la macam ni...
untuk melegakan bahu dan leher..



wa..wa.. aaa



gerak kekanan kemudian ke kiri..



gerak ke kiri kemudian ke kanan



ikut je ler... jangan terpusing kepala udah la..



tepuk kuat kuat kat dahi..
ni untuk hilang mengantuk..



dah tu buat gerakan tangan dan badan...
buat macam happy aje..



kemudian goyang2 kaki dan badan sikit...
buat macam takde masaalah...




buat secara aggresive pula...
jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress..

pusingkan kepala...



tengok muka kat cermin
sambil goyang2.. lawa tak...

akhir sekali

buat joget kucing...


SELAMAT MENCUBA.... =)

Friday, January 01, 2010

Berakhirnya 2009...




Selamat datang 2010...
Semoga 2010 memberi lebih kebahagiaan.