Yang Sebenarnya...

Blog ini terhasil tanpa tujuan dan matlamat yang jelas.
Sekadar memenuhi kehendak hati tanpa pertimbangan akal fikiran yang waras.
Tiada apa yang hendak diutarakan, diketengahkan dan dikupas.
sekadar perkongsian apa yang rasa hendak dikongsi...
sekadar luahan apa yang rasa hendak diluah...
sekadar catatan apa yang rasa hendak dicatat...

Friday, December 30, 2011

Tak Puas Hati...

Huhuhu... Aku x puas hati dgn ending Tentang Dhia TV3...
Tapi siapalah aku untuk mempertikaikan ending drama tu, ye tak...

Aku yakin kat luar sana masih ada wanita-wanita yang sehebat Dhia, mulianya dia mengagungkan cinta nya pada Allah dengan sangat mengasihani suami.

Sepanjang menonton Tentang Dhia, memang banyak hari yang buat aku sakit kepala sbb banyak sgt emosi yang nk ditahan... marah, bengang, sedih, semua bergaul jadi satu... sampai mcm nk mencarut2 je rasanya...

Apa yang aku tak puas hati adalah, kenapa hero n heroin mesti mati... huhuhu...
aku memang tak suka cerita sad ending, BENCI...

mungkinkah kerana pembawakan nama aku sendiri?
NURFARHANA = cahaya kegembiraan
hermmm. entahlah...

sebelum berakhirnya episod akhir, :-

1) Aku mengandaikan zikir n dhia akan hidup bahagia dgn baby mcm dlm mimpi dhia masa awal pregnant dulu... tp x pe lah, sekurang-kurangnya mereka masih bersama di alam sebelah sana...

2) Sebelum mak rafi suruh dia kawin dgn melly lg aku dah andaikan yg rafi akan kawin dgn melly. Suka sangat bila melly totally berubah jadi baik... tp tekaan aku salah bila melly pilih azmi, hurmmm, x pe, azmi pon OK juge...

3) Mak zikir akan dapat balasan. Paling x pon kene serang dgn hantu Pak Boon. Tp x de... huhuhu..

4) Sebelum melly pilih azmi aku ingat azmi akan dgn salah seorg sama ada rose atau zetty. Ye lah, dalam pikiran aku kan waktu tu melly akan dgn raffi sbb diorg ada anak bersama... aku harap rose atau zetty tu akan jadi baik mcm melly. Jd semua ahli dalam 4 bersahabat tu akan ada pasangan masing2 dan hidup happily ever after.. Tp silap lagi, rafi tetap seorg diri membawa diri ke luar negeri...

Huhuhu... semua yang aku bayangkan salah... x de yang tepat mengena langsung... org tengok tv nk release tension, bersantai-santai merehatkan minda, tapi aku makin bengang, menyakitkan kepala. huahaha...

Tapi dlm tension2, ada jugak yang buat aku touching.. lagu2 dlm episod akhir sume best2, sgt2 kene dgn situasi... feeling abes... syahdu je rasa...
Selain drpd lagu tema (Dia Untukku – Adi Putra)
Antara yang melayan perasaan termasuklah:-
Opick - Rapuh
Asmirandah - Ketulusan Cinta
Cassandra - Tetap Menjadi Milikmu
Indah Dewi Pertiwi - Di Atas Satu Cinta
Indah Dewi Pertiwi - Aku Tidak Berdaya
Firmal Idol - Kehilangan
Pasto Jujur - Aku Tak Sanggup
dan lain2...

video

Walauapapun, kesimpulannya, cerita ni best... .ending dia lain dr yang lain... (sebab x sama dgn apa yg aku andaikan. hehehe)
Bukan sekadar kisah cinta zikir dan dhia, tetapi juga kisah persahabatan mereka berempat.
Buat wanita2 di luar sana, semoga tabah menghadapi dugaan. Itu semua adalah ujian yang menunjukkan Allah sangat sayang kita dan mahu kita sentiasa ingat padanya.
Buat yang bergelar mertua, terimalah jodoh anak2 dgn hati terbuka, andai ada yang tak berkenan di hati, nasihat,tolak ansur dan saling memahami perlu ada dalam diri. Jangan hanya melihat kesalahan, sentiasalah mencari dan menilai kebaikan yang pernah menantu itu lakukan..
(muahahaha, gaya nasihat mcm dah kawin pulak aku ni, padahal bakal pasangan hidup pon blom jumpa lagi...huhuhu)

Tuesday, December 27, 2011

Tension

Aku bukan jenis yang pemarah, tapi bila rasa marah, tak tau mcm mana nak meluah...
jadi kepala aku rasa terbeban... rasa mcm nk menjerit pon ada, tp itu bukan cara aku...

Perasaan marah ni buat aku rasa tension...
Kalau marah pada org lain, mungkin aku boleh mengutuk mengata orangnya...
tp kalo marah pada diri sendiri mcm mana?

Hanya kerana novel aku jd tension. Sewel dah aku ni...

Aku memang jenis yang gila novel, suka sangat baca novel, tapi memilih tajuk jugak la...
Tiada spesifik genre, mana yang aku berkenan, semua aku balun, ikut naluri hati...

Malangnya, mak aku tak suka aku baca novel... dia kata MEMBAZIR...
membazir duit n membazir masa.

Membazir duit sebab nk bli novel kene la pakai duit kan, x kan pakai daun pulak... dan aku x brapa suka pinjam2 ni sbb kalo novel tu best, aku terasa mcm nk buat hak sendiri pulak...
(tp alhamdulillah setakat ni walau mcm mana best sekali pon novel yg aku pinjam tu aku tetap pulangkan pada tuannya semula sbb aku sgt memahami perasaan kehilangan novel tersayang di tangan org lain. huhuhu )
(aku pernah bli novel yang sama 2 kali sbb novel kesayangan aku tu dipinjam org tp x dipulangkan semula... sedey btol...)
Membazir masa sbb aku ni kalo dah mengadap novel bleh x makan satu hari, bleh x tidor satu malam and bleh x mandi seharianan. Apa pon x bleh slain nagadap novel je... Tu sbbnya kalo nk baca novel ni aku akan tunggu masa dan ketika yang betul tanpa gangguan baru aku start... aku x suka baca separuh2...

Dulu aku selalu beli novel online, nk jimat punya pasal, sbb bleh dpt diskaun... Tp bila novel tu sampai je kat rumah, kantoi dgn mak aku... start la dia bising... tp disebabkan waktu tu duduk serumah dgn family, jd hal kewangan ni aku x berjaga2 sgt...
Sekarg ni bila dah kerja jauh dan x duduk serumah, aku agak mencatu aliran duit keluar masuk dari poket aku... Ye lah, kerja x menentu, gaji x besar... cukup2 makan je...

Mak aku pon dah siap bagi warning "Duit tu disimpan, jangan nk beli novel lg dah"...

Warghhhh, ayat tu la yang buat aku jd separuh x betul skarg ni sbb senarai check list novel yang diingini dah semakin bertambah...

Dahlah aku sedang mengamalkan belanja mengikut keperluan bukan keinginan..
Dan obviously NOVEL adalah termasuk dlm ketegori keinginan, bukan keperluan.

Lagi satu perkara yang buat aku sangat terasa bengang, makin aku tahan diri nk beli novel, makin banyak pulak novel yg best2 keluar. macam berlumba2 pulak. hadoi.. Sesak2...

Sabarlah wahai hati... sabar itu pasti ada ganjarannya...
Tunggulah kau wahai novel2... Suatu hari nanti, dirimu pasti akan ku rembat. huhuhu...

Yang membuatkan tension aku meluak2 sampai aku kene meluahkan dalam blog nih, adalah kerana aku dah lama teringin giler nk novel2 berikut:-
















Ni semua angkara dah bosan x de kerja, jd gatal tangan pergi bukak laman web kesayangan, JEMARI SENI and KAKI NOVEL... Kan dah sasau jadinya...

Novel2 ni ada yg dah lama, tp aku je yg blom mampu nk bli...
kalo bli online, bukan mahal sgt pon, tp disebabkan aku kene berpegang pada berbelanja berdasarkan keperluan bukan keinginan, terpaksa la hasrat hati tu di letak tepi dulu..

p/s : Kalau ada sesapa terasa nk bagi aku hadiah, just give me all those novels. Muahahahaha...

Tuesday, November 22, 2011

Bola...

Aku x minat bola, tp kalo dah ada org ajak tengok, layan jugak la...
semalam final game - M'sia lwn Indon... sukan Sea...
Yess... m'sia dpt emas lagi utk tahun ni...


tetiba aku rasa aku jatuh hati kat Ong Kim Swee. hahaha...

Monday, September 19, 2011

Ulang Tahun Kelahiran

Today is my birthday...
Yey, its my bday...
Alhamdulillah,
Allah masih bagi aku peluang untuk melihat dunia,
masih bagi kesempatan untuk bertaubat,
masih bagi kekuatan untuk beramal,
masih bagi nyawa untuk terus hidup...
Terima kasih ya Allah....

huhuhu...
bertambah lagi umurku, tp tiada peningkatan dalam carta kehidupan...
kerja untuk meneruskan hidup di dunia -> belum boleh dibanggakan
amalan untuk bekalan akhirat -> seperti semakin merosot

Ya Allah...
tambahkanlah imanku dan iman ahli keluargaku, iman saudara maraku, iman sahabat, rakan dan temanku serta iman kenalan-kenalanku agar aku dapat terus hidup dengan sentiasa beriman kepadaMU lantas membawa aku dan mereka ke syurga...

Ya Allah...
hindarilah aku, ahli keluargaku, saudara maraku, sahabat, rakan dan teman serta kenalan2 ku dari melakukan perkara keji dan mungkar agar aku dan mereka dapat menghindar dari dosa dan neraka...

Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Pengasih Dan Penyayang...

Hari ini juga hari pertamaku bekerja di tempat baru...
Semoga dipermudahkan segala urusan...

Saturday, September 17, 2011

Perpisahan

Minggu ni minggu penuh perasaan...
Terharu, pilu, hiba, gembira... Macam-macam ada...

Kegembiraan bertemu telah mewujudkan kesedihan berpisah...

Kalian telah termasuk dalam golongan manusia yang mencoret warna indah dalam kehidupan ku. Terima kasih....
Pahit manis bersama bakal menjadi rencah kenangan yang terpahat di memori.

Harap perpisahan ini bukanlah berkekalan. Moga kita bertemu kembali...

Will miss u guys...

P/s: dapat hadiah 2 in 1 dr diorg.
-hadiah sempena berpisah and birthday

abg fairuz
kak rin . salwa . iema . noha . yati
kak zunu . kak mas . kak su
bowling nexus group


hadiah dari diorang
yati with my present

Sunday, September 04, 2011

Baraan

Penatnya hari ni...
Habis beraya 1 kampung.
program ni dinamakan baraan..
memang tiap2 tahun akan ada 1 atau 2 hari yg diperuntukkan untuk beraya habis satu kampung...
dari pagi sampai ptg...

Tahun ni langsung x bli baju raya,
tp ada la bli sehelai, buat ada2...
bli sama dgn sepupu...


Thursday, September 01, 2011

Hadiah Berharga

Hari ni hari raya ke-3..
Masing-masing masih dlm mood raya...

Tahun ni aku tak rasa sgt suasana hari raya sbb aku raya sorg2 kat rumah.
Family yg lain sume balik kampung...
But its OK.... not a big matter for me...
Lgpon diorg dah selamat balik sini ptg td...
Alah, bukan lama sgt pon diorg kat sana...

Cerita hari ini agak menggembirakan...
Sbb aku dpt birthday present in advance...
THANK YOU my Beloved friend, Fithil Qarib...

Aku ni sbenarnya orgnya biasa2 aje...
Tak pernah pon bli barang branded ni...
X mampu... Even ada less pon akan fikir 2 or 3 kali.
Tp kalo dah discount sampai harganya mampu dimiliki, aku rembat la. hehehe

But today aku rasa sgt terharu sbb first time aku dpt beg harga dia RM 299.00
Rasa mcm nk nangis pon ada...
hahaha... macam lawak.
Org lain dah melambak koleksi beg Polo harga 3 4 ratus, aku je yg jakun baru dpt beg branded... Tp x kisah lah, aku ni budak kampung je, bukan anak org kaya, x banyak duit mcm diorg... Memang sepatutnya aku jakun...
Thank Fit sbb bg aku peluang untuk memiliki sesuatu yang ber"harga"... hehehe


Sunday, July 31, 2011

Ramadhan dtg lagi...

Perghhh... lama gila aku x hapdet blog nih... dekat nk setaun. hampir2 terlupa yg aku ada blog... tu la, buat blog x de matlamat, cam ni la jadinya... terbengkalai...

esok dah nk puasa... sekejap je masa berlalu... tp sy masih mcm dulu, mungkin lagi teruk dr dulu...
farhana oh farhana... bila la nk berubah. cubalah tingkatkan iman tu sikit...
Semoga ramadhan kali ni lebih memberi perubahan yg bermakna dlm diri ini...

Kenapa baru skarg ada entry setelah lama saya menyepi? kenapa tiba2 sy terasa nk menukil sesuatu? kenapa skarg sy post entry baru setelah hampir setaun senyap je...

sbb sy RINDU...

saya rindu dgn kenangan2 lalu. sy rindu dgn teman2 yg skarg berjauhan. sy rindu dgn telatah2 yg ntah hape2 tu...

sy bukan jenis yg mudah meluah perasaan. bukan jenis yg senang bgtau org lain perasaan sy. Sy ni pemalu orgnya. hehehe...
tp sy dah x tahan dgn rindu yg mengundang sebak nih... jd terpaksalah sy menaip di blog ni sbb sy x de diari...
(naseb baik ada kau ada blog, boleh aku mencurah rasa hati... tapi kesian kat kau sbb aku cuma cari kau time aku terasa rindu je. Maafkan aku wahai blog...)
"aku ni dah x betul ke?"

Miss u gurls...

Happy Ramadhan to all Muslims...