Yang Sebenarnya...

Blog ini terhasil tanpa tujuan dan matlamat yang jelas.
Sekadar memenuhi kehendak hati tanpa pertimbangan akal fikiran yang waras.
Tiada apa yang hendak diutarakan, diketengahkan dan dikupas.
sekadar perkongsian apa yang rasa hendak dikongsi...
sekadar luahan apa yang rasa hendak diluah...
sekadar catatan apa yang rasa hendak dicatat...

Friday, December 30, 2011

Tak Puas Hati...

Huhuhu... Aku x puas hati dgn ending Tentang Dhia TV3...
Tapi siapalah aku untuk mempertikaikan ending drama tu, ye tak...

Aku yakin kat luar sana masih ada wanita-wanita yang sehebat Dhia, mulianya dia mengagungkan cinta nya pada Allah dengan sangat mengasihani suami.

Sepanjang menonton Tentang Dhia, memang banyak hari yang buat aku sakit kepala sbb banyak sgt emosi yang nk ditahan... marah, bengang, sedih, semua bergaul jadi satu... sampai mcm nk mencarut2 je rasanya...

Apa yang aku tak puas hati adalah, kenapa hero n heroin mesti mati... huhuhu...
aku memang tak suka cerita sad ending, BENCI...

mungkinkah kerana pembawakan nama aku sendiri?
NURFARHANA = cahaya kegembiraan
hermmm. entahlah...

sebelum berakhirnya episod akhir, :-

1) Aku mengandaikan zikir n dhia akan hidup bahagia dgn baby mcm dlm mimpi dhia masa awal pregnant dulu... tp x pe lah, sekurang-kurangnya mereka masih bersama di alam sebelah sana...

2) Sebelum mak rafi suruh dia kawin dgn melly lg aku dah andaikan yg rafi akan kawin dgn melly. Suka sangat bila melly totally berubah jadi baik... tp tekaan aku salah bila melly pilih azmi, hurmmm, x pe, azmi pon OK juge...

3) Mak zikir akan dapat balasan. Paling x pon kene serang dgn hantu Pak Boon. Tp x de... huhuhu..

4) Sebelum melly pilih azmi aku ingat azmi akan dgn salah seorg sama ada rose atau zetty. Ye lah, dalam pikiran aku kan waktu tu melly akan dgn raffi sbb diorg ada anak bersama... aku harap rose atau zetty tu akan jadi baik mcm melly. Jd semua ahli dalam 4 bersahabat tu akan ada pasangan masing2 dan hidup happily ever after.. Tp silap lagi, rafi tetap seorg diri membawa diri ke luar negeri...

Huhuhu... semua yang aku bayangkan salah... x de yang tepat mengena langsung... org tengok tv nk release tension, bersantai-santai merehatkan minda, tapi aku makin bengang, menyakitkan kepala. huahaha...

Tapi dlm tension2, ada jugak yang buat aku touching.. lagu2 dlm episod akhir sume best2, sgt2 kene dgn situasi... feeling abes... syahdu je rasa...
Selain drpd lagu tema (Dia Untukku – Adi Putra)
Antara yang melayan perasaan termasuklah:-
Opick - Rapuh
Asmirandah - Ketulusan Cinta
Cassandra - Tetap Menjadi Milikmu
Indah Dewi Pertiwi - Di Atas Satu Cinta
Indah Dewi Pertiwi - Aku Tidak Berdaya
Firmal Idol - Kehilangan
Pasto Jujur - Aku Tak Sanggup
dan lain2...

video

Walauapapun, kesimpulannya, cerita ni best... .ending dia lain dr yang lain... (sebab x sama dgn apa yg aku andaikan. hehehe)
Bukan sekadar kisah cinta zikir dan dhia, tetapi juga kisah persahabatan mereka berempat.
Buat wanita2 di luar sana, semoga tabah menghadapi dugaan. Itu semua adalah ujian yang menunjukkan Allah sangat sayang kita dan mahu kita sentiasa ingat padanya.
Buat yang bergelar mertua, terimalah jodoh anak2 dgn hati terbuka, andai ada yang tak berkenan di hati, nasihat,tolak ansur dan saling memahami perlu ada dalam diri. Jangan hanya melihat kesalahan, sentiasalah mencari dan menilai kebaikan yang pernah menantu itu lakukan..
(muahahaha, gaya nasihat mcm dah kawin pulak aku ni, padahal bakal pasangan hidup pon blom jumpa lagi...huhuhu)

2 comments:

  1. i bet ramai x puas hati. kat fb hari2 org komplen psl Tentang Dhia, including myself. hehe. tp betul la, patutnya tgk citer sbb nak santai2, tapi kita ni hari2 bengang saket hati emo x tentu pasal bila tgk Tentang Dhia. I siap sengaja balik lambat sebab tak nak tgk. (tgk 15-20 minit terakhir) hehehe.

    Hangin bila tengok org jahat [Mami] tu x kena pape (selain Zikir mati). At least tunjuk la dia meroyan ke.. jadi gila ke.. at least puas hati la jugak. huhuhu~ Pastu maybe Rose & Zeti akan insaf ke.. one of them kawen dengan Rafi ke.. at least ada la jugak pengajaran,kan?

    ReplyDelete
  2. hahaha... terkejut sekejap, ek eh, ada org komen.. huhuhu...
    kan kan kan... bagilah org jahat dapat balasan lebih sket, n org yang x brapa jahat sgt tu insaf dan bersyukur... =)
    Tp x pe la, baru la ada kelainannya, kalo x dah jd sama je mcm drama2 melayu yg lain...

    ReplyDelete