Yang Sebenarnya...

Blog ini terhasil tanpa tujuan dan matlamat yang jelas.
Sekadar memenuhi kehendak hati tanpa pertimbangan akal fikiran yang waras.
Tiada apa yang hendak diutarakan, diketengahkan dan dikupas.
sekadar perkongsian apa yang rasa hendak dikongsi...
sekadar luahan apa yang rasa hendak diluah...
sekadar catatan apa yang rasa hendak dicatat...

Wednesday, January 27, 2010

Puding Karamel~

INI KISAH KAMI BERTIGA~ =)
(farhana,sabrina,su'aidah)

Cerita ni berlaku tanggal 16 januari 2010...
Dah namanya manusia, tak kan lepas dari menginginkan sesuatu... termasuklah juga kami...
Nak dijadikan cerita, keinginan kami adalah:
Puding Karamel...(susah nak jumpa tu... kalo ada kat bazar ramadhan tu pun, mahal...)

Jd setelah berbincang, ktorg yg sedang berada di UTM kampus Skudai ni pun mencapai kata sepakat nak buat puding karamel tu nun di pedalaman daerah Batu Pahat, poskodnya 83400. Nak tau kat mana? Kat rumah saya lah, Kg Parit Bangas, Seri Medan~
Naik apa? Naik baby kesayangan Su'aidah WTD4501...

Lalu Air Hitam, singgah jap bli kerepek dgn buah sket. Buat buah tangan tuk nenek su'aidah. Sbb ktorg melawat nenek Su'aidah yg duk kat Parit Raja. Sempat la makan tgh hari dgn solat Zohor kat sana. Sebelum sampai rumah, singgah Carefour BP, bli barg nak wat puding dgn aiskrim wat pencuci mulut...Su'aidah blanja 2 mangkuk besar aiskrim~ Best2... tengkiu Su'aidah...

Sampai rumah dlm pukul 4.30 ptg, rehat2 dulu...
Lepas Maghrib, bermulah operasi kami...

Ini bahan2 yg ktorg guna nak wat pudingnya:
400 ml susu segar
5 sudu besar gula halus
3 biji telur - suhu bilik
2 biji kuning telur - suhu bilik
2-3 titik esen vanila

utk karamel, cuma guna:
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

1. Mula2 buat adunan puding. Masukkan telur and kuning telur. Then masukkan gula sedikit demi sedikit, kacau sampai sebati,pelan2 tau dgn lemah lembut, jgn sampai berbuih. Ok, dah siap letak tepi dulu...

2. Seterusnya, panaskan susu dan esen vanila +- 60 drjah celcius. Jgn sampai mendidih. Then, matikan api.

3. Kemudian, dgn menggunakan penapis, tuang adunan telur yg dah siap td sedikit demi sedikit ke dlm susu yg masih panas. Kacau sampai sebati. Ok, dah siap letak tepi...

4. Sediakan tempat utk mengukus. Dah bleh mula panaskan air tuk mengukus. Pastikan pengukusnya berada dalam keadaan baik ye, jgn jd macam kt org.
Baru je my mum puji2 pengukus tu dah banyak berbakti. Sampai kemek2. 20 tahun family kt org guna pengukus yg sama. Tup tup, tiba2 malam tu, time kt org nak guna, dia bleh bocor pulak. Nasib baik ada inisiatif lain utk mengukus....

5. Skarg nak buat karamelnya pulak. Masukkan gula dan 1 sudu air dalam periuk kecik dan panaskan, bila perang, masukkan lagi 1 sudu air. Dah cair semua, tutup api, masukkan dalam loyang.

6. Pastu, amik adunan puding td, tapis dan tuang dalam loyang yang ada karamel.

7. Kukus dgn api sederhana selama +- 30 min.


Bila dah sejuk, puding yg dah siap dikukus tu nak kene terbalikkan. Jd amik la apa2 bekas tuk terbalikkan puding tu.







Huahuahua... Failed~
Loyang yg ktorg guna nak kukus tinggi sgt, jd pudingnya rosak masa diterbalikkan. Tak pe2, walaupun rupa telah rosak,tp rasa tetap tak terjejas...









Inilah dia hasilnya. Sedia utk dimakan.... Nyum nyum~

2 comments:

  1. mahu ag.....hehe
    saat2 best,wat karamel 4 da 1st time sme2.. =p

    ReplyDelete
  2. erm, sedap2..
    nk kene cari solution kurangkn sket rs telur tu..
    hehe~
    neway, best!!~

    ReplyDelete